TOMeteo - Het weer voor Izegem & omstreken
Tometeo ook via
  • Home
  • Het weerpraatje
De plaatselijke tijd in Izegem:
volg  tometeo op facebook ook zonder account

𝐻𝑒𝓉 𝒾𝓈 𝑒𝑒𝓃 𝒽𝑒𝓁𝑒 𝑒𝑒𝓇 𝑜𝓂 𝑒𝑒𝓃 𝑔𝑒𝒷𝓇𝑒𝓋𝑒𝓉𝓉𝑒𝑒𝓇𝒹 𝒽𝑜𝒻𝓁𝑒𝓋𝑒𝓇𝒶𝓃𝒸𝒾𝑒𝓇 𝒶𝓁𝓈 𝐿𝐸𝒪𝒩𝐼𝒟𝒜𝒮 𝒾𝓃 𝓂𝒾𝒿𝓃 𝒲𝑒𝑒𝓇𝓅𝓇𝒶𝒶𝓉𝒿𝑒 𝓉𝑒 𝓏𝒾𝑒𝓃 𝓈𝓉𝒶𝒶𝓃. 𝒞𝒾𝓃𝒹𝓎 𝒟𝑒𝒸𝑒𝓊𝓃𝒾𝓃𝒸𝓀 𝓋𝑒𝓇𝓌𝑒𝓁𝓀𝑜𝓂𝓉 𝓊 𝑔𝓇𝒶𝒶𝑔 𝒾𝓃 𝒽𝒶𝒶𝓇 𝒸𝒽𝑜𝒸𝑜𝓁𝒶𝒹𝑒𝓅𝒶𝓇𝒶𝒹𝒾𝒿𝓈.

Dinsdag 28 maart, goeiemorgen

Kwart over vijf vanmorgen en ik noteerde onder een heldere hemel -2,2 graden. Op de satellietbeelden zag ik de bewolking wel al opkomen vanuit het westen en in die uiterst noordwestelijke hoek van onze provincie was de temperatuur al licht positief. Nauwelijks een uur later, 6u15 dus, was het al 2 graden warmer geworden en balanceerde we op het vriespunt.

Samen met het binnenrollen van de wolken is ook de wind gedraaid en vanuit het zuiden beginnen te waaien en dat heeft alleen maar positieve gevolgen voor de temperatuur. Die zal snel blijven stijgen en uiteindelijk in de remmen gaan zo rond de 10 à 11 graden ergens in de namiddag. Die zuidelijk wind steekt er wat vaart achter en waait aan 20-25 kmu, ça va nog, het zijn vooral de windvlagen die met 35 kmu soms wat vervelend opsteken. Tijdens de late avond en nacht steken die nog een tandje bij tot zo’n 50 kmu. Het algemeen weerbeeld vandaag is een zwaarbewolkt beeld met kans op een bui tijdens de vooravond.

Vanavond koelt het af naar 7 graden en zo heb je ook meteen de temperatuur voor de komende nacht. Het blijft vannacht ook droog, maar dus met behoorlijk wat wind.

) en verder? (

Ook morgen ziet er overwegend een zwaarbewolkte dag uit, al kan er heel misschien, zo nu en dan even wat zon zijn, maar ik zet daar geen geld op in. Het wordt opmerkelijk zacht, dat wel, wat dacht u van 17 graden? Rond de middag zie ik een klein kansje op wat lichte neerslag, maar evengoed blijft het droog. De wind is nog steeds die zuidelijke weldoener aan 25 kmu, vlagerig tot 45 kmu.
In de nacht van woensdag op donderdag trekt die wind goed aan en komen er rukwinden tot 65 kmu. Het koelt die nacht af naar 12 graden, heel zacht is dat, het is zwaarbewolkt en droog.

Donderdag gedragen de stapelwolken zich als spataders aan de hemel, met de nadruk op ‘spat’, want er komen buien vanuit het zuidwesten. 15 graden wordt het dan en dat met een goed voelbare ZW-wind met een driftige 50 kmu.
​
Nog heel even iets over vrijdag. Die dag staat al een tijdje als een hele slecht weerdag op de kaarten. Zware windstoten tot 75 kmu en een voorlopige neerslagsom van 45 lm².

Tom Dutoit voor TOMeteo© en De Weerman Meteoconsulting© - 28/03/2023 – Weerpraatje 3661


De nieuwste weerradar van het KMI staat in Jabbeke, in de provincie West-Vlaanderen. De tweede radar van het KMI staat te Wideumont, in de provincie Luxemburg.

Een derde weerradar bevindt zich in Zaventem. Deze radar wordt geëxploiteerd door SKEYES (Belgocontrol). De gegevens van de twee weerradars worden uitgewisseld in reële tijd.

Een weerradar detecteert regen, sneeuw en hagel. Hij draait continu rond, en zendt elektromagnetische impulsen in de richting van de horizon. Wanneer deze impulsen een neerslagzone doorkruisen, worden ze gedeeltelijk weerkaatst en terug opgevangen door de antenne. De tijd tussen het uitzenden van een puls en het ontvangen van de weerkaatsing, geeft een afstandmeting. De sterkte van het teruggekaatste signaal geeft een schatting van de neerslagintensiteit. De reikwijdte van een radar  is ongeveer 240 km, maar kwantitatieve meetwaarden zijn slechts te bekomen binnen een straal van 100 km. Voor de radar van Jabbeke werd de reikwijdte uitgebreid tot 300 km. Dit is een experimentele setup die het KMI zal uittesten. De radar van Jabbeke is ook uitgerust met de dubbele polarisatietechniek. Met die techniek komen we ook iets te weten over de vorm van neerslag. Zo kan de nieuwe radar het onderscheid maken tussen bijvoorbeeld waterdruppels, sneeuw en hagel.

De radarbeelden, die om de vijf minuten in reële tijd worden aangemaakt, worden in eerste instantie gebruikt voor weersvoorspellingen op korte termijn. De weerradar is bijzonder efficiënt voor de detectie van gevaarlijke weerfenomenen zoals zware onweersbuien of hagel.

Hydrologie is een ander domein waarin de radarbeelden worden gebruikt aangezien de weerradar  een goed beeld levert van de ruimtelijke spreiding van de neerslag. De combinatie van radargegevens met metingen van pluviometers op de grond zorgt voor een betere schatting van de neerslag over de stroomgebieden van de verschillende waterlopen. Radargegevens van neerslag zijn op die manier een waardevol hulpmiddel bij het voorspellen van hoogwaterstanden en overstromingen.



Powered by Create your own unique website with customizable templates.